Posiłki w przedszkolu

WSZYSTKIE POSIŁKI PRZYGOTOWYWANE SĄ W NASZEJ WŁASNEJ, PROFESJONALNIE WYPOSAŻONEJ KUCHNI!

Niewątpliwym atutem jest fakt, że dzieci otrzymują posiłki we właściwej temperaturze i odpowiedniej ilości, przygotowane ze świeżych produktów.

Gotujemy smaczne i urozmaicone dania, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

Zapewniamy możliwość dopasowania indywidualnej diety w przypadku alergii i wykluczeń żywieniowych. Szef kuchni oraz dietetyk planują i przygotowują posiłki na podstawie wytycznych MEN, uwzględniając zasady zdrowego odżywiania.

Posiłki przygotowywane przez nasz zespół są smaczne i zdrowe – wszystkie dania bazują na najwyższej jakości składnikach.

Zapewniamy dzieciom 5 posiłków dziennie:

  • śniadanie – kolorowe kanapki z różnych gatunków pieczywa, z serem, wędliną, pasztetem, dżemem owocowym, miodem, sezonowymi warzywami, potrawy z jaj, jogurty, mleko z ulubionymi płatkami i chrupkami, kiełbaski, kakao, woda, herbata owocowa.
  • II śniadanie – różne owoce
  • obiad – składa się z dwóch dań: zupy i drugiego dania mięsnego lub jarskiego, surówki lub gotowanych warzyw, woda, herbata owocowa, kompot.
  • podwieczorek – ciasto własnego wypieku, serki, jogurty, naleśniki, racuchy, gofry, ryż z owocami, owoce sezonowe, wafle ryżowe, różnego rodzaju chrupki, kisiel, budyń, musli, owoce suszone, tosty, serki, galaretki owocowe
  • II podwieczorek – kolorowe kanapki z serem, wędliną, sezonowymi warzywami, dżemem owocowym – dla dzieci pozostających do późnych godzin popołudniowych – aby nikt z przedszkola nie wyszedł głodny.

W przypadku dziecka z alergią pokarmową proponujemy dietę eliminacyjną. Podczas posiłków dzieci mogą „jeść do syta”. Oznacza to, że nie limitujemy posiłków.

W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z napojów dostępnych w salach. Nie podajemy gotowych soków.

Dzieci są zachęcane, lecz nie zmuszane do jedzenia. Wspólne posiłki stanowią dla nich okazję do spróbowania różnorodnych dań i poznania zasad zachowania się przy stole.
Dzieci uczone są samodzielności w komponowaniu kanapek oraz sprzątaniu po sobie i całej grupie. Często same przygotowują podwieczorki pod okiem nauczyciela.

Wdrożyliśmy system HACCP, który jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia oraz wymagany prawem Unii Europejskiej. Kuchnia funkcjonuje w oparciu o projekt technologiczny zatwierdzony przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Games
and fun
Basics
of counting
Theater
classes
Recreation
Learning
to read
Art
classes
Sports
classes
Music
lessons

Sed ultrices nisl velit, eu ornare est ullamcorper a. Nunc quis nibh magna. Proin risus erat, fringilla vel purus sit amet, mattis porta enim. Duis fermentum faucibus est, sed vehicula velit sodales vitae. Mauris mollis lobortis turpis, eget accumsan ante aliquam quis. Nam ullamcorper rhoncus sem vitae tempus. Curabitur ut tortor a orci fermentum ultricies.

5/5

Additional advantages

Aliquam fringilla

Nam massa

Massa justo